איחור באבחון שפעת החזירים – רשלנות רפואית
מהי שפעת החזירים?
שפעת החזירים ידועה גם בשם A/H1N1 2009. מדובר במחלה אשר מתפשטת במהרה בכל העולם וגם בישראל. תסמיניה של שפעת החזירים דומים לתסמיני השפעת הרגילה וכוללים בין היתר חום, שיעול, כאב גרון, נזלת, כאבי שרירים, כאב ראש ועוד.
כיצד ניתן למנוע את הידבקות בשפעת החזירים?
על מנת להקטין את הסיכוי להדבק בשפעת החזירים, יש להקפיד ולמלא אחר ההוראות של הרופאים ומשרד הבריאות, אשר מתפרסמות בכלי התקשורת השונים. הוראות אלו כוללים בין היתר הקפדה על שטיפת ידיים לפני האוכל, לאחר שיוצאים מהשירותים ולאחר שיעול או עיטוש. כמו כן, יש לכסות את הפה והאף בעת השיעול או העיטוש ולהשתדל שלא לגעת באף בפה או בעיניים עם ידיים לא נקיות.
טיפול רפואי בשפעת חזירים
ככלל, שפעת החזירים הינה מחלה החולפת מעצמה, ללא צורך בקבלת טיפול רפואי ו/או בלקיחת תרופות ספציפיות. עפ״י הוראת הרופאים, מיד בתום הופעת התסמינים יש לשהות בבית בבידוד מאנשים אחרים, במשך 24 שעות לפחות. אולם, כאשר מדובר באדם המשתייך לאחת מקבוצות הסיכון, שהוגדרו ע״י משרד הבריאות, חובה עליו לפנות לקבל טיפול רפואי, מייד עם הופעת התסמינים.
מהן קבוצות הסיכון לחלות בשפעת החזירים?
קבוצות הסיכון שבהן שפעת החזירים עלולה לפגוע בצורה יותר קשה הינן בעיקרן: חולים הסובלים ממחלות ריאה כרוניות, חולים הסובלים ממחלות לב משמעותיות כרוניות, חולי סרטן, חולי איידס, חולים לאחר השתלה, חולי סכרת ומחלות מטבוליות, חולים הסובלים ממחלת כליות כרוניות, השמנה חולנית, נשים בהריון בטרימסטר שני ושלישי וצעירים.
מוות של חולי שפעת החזירים עקב רשלנות רפואית
כפי שצוין לעיל, טיפול נכון בשפעת החזירים אמור להביא להחלמה מלאה מן המחלה. אולם, הצלחתו של הטיפול תלוי באופן ישיר בהצלחה לאבחן את המחלה בשלב המוקדם ביותר. איחור באבחון שפעת החזירים, במיוחד כאשר מדובר בחולה שמשתייך לאחת מקבוצות הסיכון הידועות, אשר פיתח תסמינים מתאימים, יכול להיחשב במקרים מסוימים רשלנות רפואית. התוצאה של איחור באבחון שפעת חזירים עלולה להיות פגיעה פיזית קשה ואף מוות.
התחזית של משרד הבריאות לשנת 2009-2010, אשר פורסמה לאחרונה, הינה שבישראל ימותו בין 700-1,000 איש בעקבות שפעת החזירים. סביר להניח כי חלק ניכר ממקרי המוות הללו יגרם בעקבות איחור באבחון המחלה, קרי רשלנות רפואית.
לאחרונה, נפטרה צעירה בת 24 בעקבות שפעת החזירים, לאחר שככל הנראה השתייכה לקבוצת סיכון, מכיוון שסבלה ממשקל עודף. הצעירה אושפזה בבית חולים ונפטרה לאחר יומיים. לדברי המשפחה, המוות היה יכול להימנע אילו היה מאובחן במועד ע״י רופא קופ״ח. לטענתם רופא קופ״ח לא מיהר לשלוח את המנוחה לקבל טיפול בביה״ח מאחר ואיחר לאבחן שהיא סובלת משפעת החזירים.
במקרה נוסף שאירע לאחרונה, נפטר אדם בן 35, אשר הגיע 3 פעמים לבית החולים, כשהוא משתעל ועם כאב גרון. בפעמיים הראשונות שוחרר לאחר שקיבל כדורים והומלץ לו לנוח. רק בפעם השלישית שהגיע הוחלט לאשפזו. בין הפעם הראשונה שהגיע לבין הפעם השלישית חלפו 3 ימים ויומיים לאחר האשפוז הוא נפטר. החל מהיום הראשון שהגיע לבית החולים וביקש להתאשפז ועד יום מותו לא הצליחו הרופאים לפענח על סמך הבדיקות הרפואיות הרבות שעבר, כי הוא סובל משפעת החזירים אולם לאחר מותו, ערך משרד הבריאות בדיקה מתאימה והובהר כי נפטר כתוצאה משפעת החזירים.
שני סיפורים לעיל, משקפים את המצב כיום – חולים רבים בשפעת החזירים, ברחבי העולם ובישראל נפטרו כתוצאה מרשלנות רפואית – איחור באבחון המחלה.
אובחנתם באיחור כסובלים משפעת החזירים? ייתכן ומדובר במקרה של רשלנות רפואית!
צרו קשר עוד היום על משרדנו, על מנת לשמוע אודות זכויותיכם לקבלת פיצוי.