איך להתכונן לקראת ועדה רפואית במסגרת ביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף אשר אחראי בדרך כלל על ניהול תביעות פיצויים המוגשות על ידי נפגעים מסוגים שונים (כגון נכות כללית, תאונות עבודה, נפגעי פוליו, נפגעי טיפולי גזזת, ניידות וכד'). על מנת לקבוע את גובה הפיצוי המגיע לכל אחד מן התובעים, נערכת ועדה רפואית, אשר בודקת את התובע וקובעת את שיעור נכותו, הזמנית או הצמיתה.
מאחר והחלטת הועדה הרפואית חשובה כל כך, ולמעשה מכריעה את התיק כולו ובעיקר את גובה הפיצוי המשולם לנפגע, חשוב מאד להגיע מוכן לבדיקה ולדעת בדיוק מה להגיד, איך לתאר את המצב הרפואי, כיצד להתנהג וכו', על מנת להעלות את הסיכויים להצלחה.
במאמר זה נבהיר מספר נקודות, אשר יכולות לסייע מאד לנפגעים, האמורים לעמוד בפני בדיקת ועדה רפואית, לקבל את הנכות המגיעה להם בעקבות מצבם הרפואי.
איסוף החומר הרפואי הרלוונטי
חשוב להגיע לבדיקת הועדה הרפואית מצוידים בחומר הרפואי הרלוונטי, המתאר בצורה הטובה ביותר את מצבו הרפואי של הנפגע. מדובר בתוצאות בדיקות רפואיות, צילומי רנטגן, C.T., M.R.I., אולטרה סאונד וכד', אשר מהן תוכל הועדה הרפואית להבין את מהות הפגיעה ואת אופן השפעתה על הנפגע. זכרו, עם מסמכים רפואיים ותוצאות בדיקות קשה מאד להתווכח. לכן, כאשר מציגים לוועדה הרפואית את הממצאים המתאימים, עולה הסיכוי להצליח להוכיח את המצב הרפואי האמיתי.
הצגת המצב הרפואי בצורה המהירה והיעילה ביותר
ועדה רפואית אורכת בדרך כלל מספר דקות בלבד. בתחילה ניתנת לנפגע הזדמנות לספר לוועדה ממה בדיוק הוא סובל ואיך הפגיעה משפיעה על תפקודו. שלב זה נמשך בממוצע בין דקה אחת לשתיים ולכן חשוב מאד לדעת איך לנצל את פרק הזמן הקצר הזה לצורך מסירת המידע הרלוונטי ביותר. יש להימנע מחזרה על פרטים יותר מפעם אחת, ולסנן את כל המידע אשר אינו רלוונטי לפגיעה ולנכות.
לנסות לא להתרגש
לרוב האנשים העמידה לבדיקה בפני ועדה רפואית נחשבת לאירוע מרגש. במיוחד כאשר מדובר בפעם הראשונה. הלחץ שבו נמצא הנפגע העומד בפני הועדה גדול, ולעיתים קרובות בעקבותיו נוטה הנפגע לשכוח לספר לוועדה פרטים חשובים אודות פגיעתו ובכך יכולה להיפגע תביעתו. לכן, מומלץ לערוך חזרה קטנה בבית לפני ההגעה לוועדה הרפואית, ובמהלכה לנסות ולספר את הפרטים החשובים בתוך זמן מוקצב של מקסימום שתי דקות. לאחר כמה תרגולים שכאלה, בדרך כלל קל יותר להתמודד עם הדבר האמיתי.
לא לשכוח לפרוש בפני הועדה הרפואית את כל הפרטים והטיעונים
צריך לקחת בחשבון שכל מה ששוכחים לומר או לפרט באוזני הועדה הרפואית בעת הבדיקה, כאילו לא קיים והועדה הרפואית לא תתייחס אליו. לכן, מאחר והזמן הקצוב בפני הועדה הרפואית הוא מוגבל ביותר, ומאחר והמעמד עצמו יכול להיות מלחיץ, מומלץ להכין לפני הגעה לבדיקת הועדה דף ובו רשומים כל הפרטים הרלוונטיים שהנפגע חושב לומר לחברי הועדה הרפואית בעת הבדיקה. כך, לא יישכח דבר והועדה תידרש להתייחס לכל הנתונים שהוצגו בפניה. ניתן גם להגיש לוועדה את הדף ובו סיכום הטענות, על מנת לוודא שאכן כל הפרטים יהיו מצויים בתיקו של הנפגע בביטוח לאומי כאשר הועדה הרפואית תקבע את החלטתה.
מי יושב בהרכבה של ועדה רפואית?
הרכבה של ועדה רפואית משתנה בהתאם לדרגתה. כשמדובר בוועדה רפואית מדרג ראשון, בדרך כלל הרכבה יכלול רופא אחד בלבד אשר מתמחה בתחום הרפואי הרלוונטי לפגיעתו של הנפגע. במידה ונפגע סובל מפגיעות במספר תחומים רפואיים, יקבע הרופא היושב בוועדה האם יש צורך שהנפגע ייבדק גם על ידי רופאים נוספים בתחומים הרלוונטיים לפגיעה הנטענת. אותם רופאים נוספים אשר יבדקו את הנפגע יערכו חוות דעת ובה יפרטו את ממצאי בדיקתם ואת הנכות הרפואית אשר החליטו להעניק לנפגע לאור מצבו. חוות דעת זו תועבר אח״כ חזרה את הרופא אשר יושב בוועדה הרפואית, ובסמכותו להחליט אם לקבל את חוות דעתם של הרופאים האחרים וקביעותיהם או לא.
כאשר מדובר בוועדה רפואית לערערים, הרכבה יכלול ברוב המקרים לפחות שלושה רופאים המתמחים בתחומי הרפואה הרלוונטיים לפגיעה הנטענת. גם כאן, במידה ויתגלה כי הנפגע סובל מבעיות רפואיות בתחומים נוספים מעבר לתחומי התמחותם של הרופאים היושבים בוועדה הרפואית, ייבדק הנפגע על ידי רופאים נוספים המתמחים בתחומי הרפואה הרלוונטיים לפגיעתו אשר יערכו חוות דעת שתועבר אח״כ לעיונה של הועדה הרפואית אשר תחליט אם לאמצה או לדחותה.
בנוסף לרופאים החברים בה, בחדר שבו נערכת בדיקת הועדה הרפואית, ישב גם מזכיר הועדה אשר אמון על כתיבת פרוטוקול הועדה, אשר מוכתב לו על ידי הנפגע, בכל הנוגע לתלונותיו אודות פגיעתו ומצבו הרפואי, ועל ידי הרופאים, בכל הנוגע לתוצאות בדיקתם, התייחסותם למסמכים הרפואיים ושיעור אחוזי הנכות שהחליטו להעניק לנפגע.
העצה החשובה, הטובה והחכמה ביותר – קבלת יעוץ משפטי וייצוג משפטי
ועדה רפואית היא ההזדמנות היחידה שיש לנפגע להוכיח את חומרת מצבו הרפואי. מדובר בהליך שהוא מעיין שיפוטי והוועדה הרפואית שבוחנת את המקרה מתפקדת כגוף בעל סמכויות שיפוטיות לכל דבר. אי לכך, רצוי מאד שלא לפספס את ההזדמנות ולעשות הכל, על מנת להעלות את הסיכויים להצליח בהליך זה, תוך קבלת הנכות המקסימאלית האפשרית.
העצה היעילה ביותר שניתן לתת למי שאמור לעמוד לבדיקה בפני ועדה רפואית, הינה לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין, המתמחה בתחום ספציפי זה, לפי תחילת ההליך במסגרת המוסד לביטוח לאומי. כאשר הנפגע מיוצג על ידי עורך דין, הוא מוריד מעצמו את הצורך להתעסק בכל הבירוקרטיה הכרוכה בהליך ההכנה לבדיקת הועדה הרפואית ומונע את האפשרות לבצע טעויות לאורך הדרך. אולם הכי חשוב, הנפגע רשאי להיות מיוצג על ידי עורך הדין גם בתוך החדר בעת בדיקת הועדה. עורך הדין במסגרת הייצוג המשפטי, מעביר לוועדה את כל המידע הרלוונטי בצורה הטובה והמקצועית ביותר. כך, כאשר נפגע מגיע לבדיקת הועדה הרפואית כשהוא מיוצג על ידי עורך דין, כל שנותר לו לעשות זה רק לעבור את הבדיקה הפיזית.
קיבלת הזמנה לבדיקה בפני ועדה רפואית?
שפר את סיכויי ההצלחה
צור קשר עוד היום עם משרד עורכי דין בכר על מנת לברר את הנושא!
פגישת יעוץ משפטי ראשונה – ללא התחייבות!
מאמרים נוספים הנוגעים לנושא ועדות רפואיות
ועדה רפואית במסגרת החוק לפיצוי נפגעי גזזת –מאמר המפרט אודות השירותים המשפטיים הניתנים על ידי משרדנו לתובעים בגין נזקי טיפולי הגזזת אשר עברו בעל כורחם בישראל בשנות ה-50 וה-60.
ועדה רפואית במסגרת חוק פיצוי לנפגעי פוליו –מאמר המפרט אודות היצוג המשפטי אשר ניתן על ידי משרדנו לנכים התובעים את הפיצוי המגיע להם מן המדינה בעקבות פגיעתם כתוצאה ממחלת הפוליו.