תאונות עבודה בישראל הן שכיחות ביותר, ומדי שנה מתרחשים כמה עשרות אלפי מקרים של תאונות עבודה. מניסיוני כעורך דין המלווה נפגעי תאונות עבודה אני יודע כי רק נפגעים שנלחמים על זכויותיהם מול הביטוח הלאומי וחברות הביטוח מקבלים את הפיצוי המקסימלי המגיע להם.
סוד ההצלחה בתביעות בגין תאונות עבודה הוא בנייה נכונה של התיק בשלב מוקדם ככל האפשר. נפגעי תאונות עבודה שאנחנו מייצגים מקבלים הנחיות ברורות באשר לאופן שבו הם אמורים לפעול מול כל הגורמים הרלוונטיים (מקום העבודה, ביטוח לאומי, חברות הביטוח וכו'). באופן זה, אנו מצליחים להעלות את סיכויי ההצלחה בתיק בעשרות מונים.
קבל ייעוץ ראשוני אישי ללא התחייבות
נפגעת? צור/צרי עימנו קשר עוד היום (מענה טלפוני אנושי 24 שעות ביממה) ונשמח לסייע גם לך לקבל את הפיצוי המקסימאלי מהגורמים הרלוונטיים.
כיצד החוק מגדיר תאונת עבודה?
הגדרת "תאונת עבודה" לפי החוק ופסיקת בית הדין לעבודה כוללת את הרכיבים הבאים:
- תאונה – אירוע פתאומי ובלתי צפוי שניתן לתחום אותו בזמן ובמקום. כך למשל, החלקה על רצפה רטובה, כוויה מתנור או התפוצצות של מכונה.
- בעבודה – על התאונה להתרחש בזמן העבודה, ואם מדובר בעובד עצמאי אז בזמן העיסוק במשלח ידו.
- תוך כדי ועקב העבודה – צריך להוכיח קשר סיבתי בין התאונה לבין העבודה, כלומר להוכיח שהתאונה קרתה בגלל העבודה או במהלכה.
- פגיעה גופנית – זוהי דרישה שנוספה בפסיקה. משמעותה פגיעה בגופו או בנפשו של אדם, בין אם הפגיעה היא בחלק חיצוני של הגוף או באחד מחלקי הגוף הפנימיים.
- קשר סיבתי בין התאונה לבין הפגיעה הגופנית – צריך להוכיח שאכן התאונה היא זו שגרמה לפגיעה הגופנית, ולא גורם חיצוני אחר.
מקרים נוספים שייחשבו כתאונת עבודה
ובכן, יש מצבים נוספים שהחוק מכיר בהם כתאונת עבודה, גם אם הם לא מתאימים להגדרה הרגילה. כך לדוגמה:
- תאונה שנגרמה בהפסקה של העובד
- תאונה שנגרמה תוך כדי מילוי תפקידו כחבר ועד עובדים
- תאונה שנגרמה תוך כדי אירוע חברתי מטעם העבודה
- תאונה שנגרמה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של העובד מהבית לעבודה ומהעבודה לבית.
תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה
חשוב לדעת שהחוק מכיר בתאונות דרכים מסויימות כתאונות עבודה, זאת בתנאי שקיימת זיקה ישירה בין התאונה לבין העבודה. שלושת המקרים הנפוצים הינם:
1. נסיעה מהעבודה הביתה
2. נסיעה מהבית לעבודה
3. תאונות דרכים במהלך שגרת העבודה
עם זאת, החוק מתיר גם סטיות מסויימות מהדרך, זאת בתנאי שלא היתה 'סטייה של ממש' מהדרך הרגילה. לדוגמה, עצירה לתפילה או להורדת ילד בבית ספר בדרך לעבודה עדיין עשויים להחשב כחלק מ'הדרך לעבודה' לצורך הגדרת התאונה כתאונת עבודה.
כעורך דין המייצג נפגעי תאונות עבודה וגם עורך דין תאונות דרכים חשוב לי להבהיר שאם נפגעתם בתאונת דרכים בדרך לעבודה – אתם זכאים לקבל פיצויים גם מחברת הביטוח של הרכב (בתור נפגעי תאונת דרכים) וגם מביטוח לאומי (בתור נפגעי תאונת עבודה).
אולם אציין כי לא תוכלו לקבל כפל פיצויים; ולכן במידה ותקבלו פיצויים מגוף אחד, הוא יקוזז מהפיצויים המגיעים לכם מהגוף השני.
תקופת ההתיישנות של תביעה בגין תאונת עבודה הינה:
- מול ביטוח לאומי – יש להגיש תוך 12 חודשים מקרות התאונה.
- מול חברת הביטוח – ניתן להגיש עד 7 שנים.
רגע אחרי התאונה: 3 פעולות מיידיות לאחר תאונת עבודה
- תיעוד – יש לתעד את כל נסיבות התאונה בשלב מוקדם ככל שניתן. אנחנו מנחים את לקוחותינו הנפגעים לצלם את מקום הפגיעה ממספר זוויות, לאסוף פרטי קשר עם עדים שהיו בסביבת האירוע וכן לתעד את השעה והמקום של התאונה.
- פניה מידית לקבלת טיפול רפואי – חשוב מאד שהנפגע יפנה מהר ככל הניתן לטיפול רפואי. אנחנו יודעים ששיהוי בפנייה לטיפול רפואי עלול לגרום לקבלת פיצוי נמוך יותר ואף במקרים מסוימים לדחיית התביעה. אנחנו מנחים את הלקוחות שלנו לספר לרופא על כל הבעיות הרפואיות, גם אלה שלא בהכרח נראות קשורות לתאונה. אנחנו מפצירים בלקוחות שלנו לדרוש שכל המידע שנרשם הוא מדויק.
- דיווח – יש לדווח למעסיק על האירוע באופן מידי. יש לוודא שהמעסיק ממלא טופס של ביטוח לאומי שמספרו ב.ל. 250 בו הוא מציין בדיוק כיצד התרחשה התאונה ומציין את כל האיברים שנפגעו בתאונה.
קבל ייעוץ ראשוני אישי ללא התחייבות
נפגעת? צור/צרי עימנו קשר עוד היום (מענה טלפוני אנושי 24 שעות ביממה) ונשמח לסייע גם לך לקבל את הפיצוי המקסימאלי מהגורמים הרלוונטיים.
את מי תובעים בגין תאונת עבודה?
- תביעה נגד הביטוח הלאומי – מי שנפגע בתאונת עבודה זכאי לפי חוק הביטוח הלאומי לקבל גמלאות על הפגיעה בעבודה. גמלאות אלו מתבטאות בסכומי כסף ניכרים.
- תביעה נגד המעסיק או כל גורם אחר – אם התאונה אירעה כתוצאה מרשלנות של המעסיק או כל גורם אחר, אז כמו בכל תביעת נזיקין, כדי לזכות בפיצוי, על העובד יהיה להוכיח כי התאונה אכן אירעה עקב התרשלות המעסיק או אותו גורם אחר.
- תביעה מכוח פוליסה פרטית – אם לעובד יש ביטוח פרטי, הוא זכאי על פי רוב להגיש תביעה גם מכוח הפוליסות הפרטיות, בנוסף לתביעה המוגשת למוסד לביטוח לאומי ו/או כנגד המעסיק.
חשוב לדעת: גם אם התאונה נגרמה עקב רשלנותכם, אתם עדיין זכאים לתבוע את הביטוח הלאומי.
מה היקף הפיצוי לו זכאים נפגעי תאונות עבודה?
דמי פגיעה: בשלב הראשוני ניתן לקבל מהביטוח הלאומי תשלום דמי פגיעה למשך התקופה שבה הנפגע נעדר מעבודתו ועד 91 ימים. כספים אלו נועדו לפצות עובד שמרגע התאונה לא יכול לעבוד מפאת צורך בשיקום או החלמה. במקרה כזה לעובד מגיע תשלום בגובה 75% משכר הברוטו הממוצע ששולם לו ב-3 החודשים שקדמו לתאונה.
על מנת לקבל דמי פגיעה, יש להגיש בהקדם, ולכל היותר בתוך שנה, תביעה לביטוח הלאומי. לתביעה יש לצרף מסמכים רפואיים הקשורים לתאונה – מחדר המיון או מקופת החולים אליו הגיע הנפגע לטיפול מיד אחרי הפגיעה, וכן מסמכים המעידים על משכורתו של הנפגע לפני התאונה.
מענק או קצבת נכות מתאונת עבודה: לאחר שמסתיימים ימי דמי הפגיעה, אנחנו ממליצים לפנות בתביעה לקביעת אחוזי נכות. גובה הפיצוי בשלב זה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות אשר נפסקים על ידי הועדה הרפואית בביטוח לאומי.
בוועדה הרפואית במסגרת המוסד לביטוח לאומי יש בדרך כלל רופא אחד לפחות בכל אחד מתחומי הרפואה שבהם נפגע העובד. הרופא יקשיב ויבדוק את הנפגע ולבסוף יכתוב דו"ח על מצבו ועל אחוזי הנכות המגיעים לו.
ייצוג בוועדה הרפואית
מהניסיון שלי בפרקטיקה המקצועית כעורך דין תאונות עבודה מנוסה אני מפציר בלקוחות שלי ובכל מי שמתייעץ עימי שלא להעז לגשת לוועדה רפואית מבלי להיות מיוצגים על ידי עורך דין! הוועדה הרפואית אורכת מספר דקות בלבד שבהן הנפגע נדרש להסביר לוועדה את מצבו הרפואי, להפנות את הוועדה למסמכים הרלוונטיים, לענות על כל השאלות הקשות ששואלת אותו הוועדה הרפואית וכמובן להיבדק. מדובר באירוע מלחיץ ומהיר אשר למי שאין את הניסיון הנדרש סביר להניח שלא יצליח לקבל את הנכות המתאימה למצבו.
לפיכך, לקוחות המשרד מגיעים לוועדות הרפואיות תמיד בליווי עורך דין מנוסה אשר מכין אותם לקראת הוועדה ומייצג אותם בתוך חדר הוועדה בצורה שמאפשרת להם לקבל את הנכות המתאימה ולא פחות מכך.
אם קבעה הוועדה אחוזי נכות של בין 9%-19%, הפיצוי שיקבל הנפגע יהיה מענק בסכום חד פעמי. אם אחוזי הנכות הם 20% מעלה, הנפגע יקבל קצבה חודשית כל חודש לאורך כל חייו.
בנוסף, יש מקרים שבהם המוסד לביטוח לאומי מעניק מסגרת שיקומית כולל מימון לימודים ומקצוע חדש עבור הנפגע.
קבל ייעוץ ראשוני אישי ללא התחייבות
נפגעת? צור/צרי עימנו קשר עוד היום (מענה טלפוני אנושי 24 שעות ביממה) ונשמח לסייע גם לך לקבל את הפיצוי המקסימאלי מהגורמים הרלוונטיים.
10 השאלות הנפוצות ששואלים אותנו נפגעי תאונות עבודה
- האם התאונה שלי נחשבת לתאונת עבודה על פי החוק?
- מה ההבדל בין תביעה למוסד לביטוח לאומי לבין תביעה נגד המעסיק או חברת הביטוח?
- האם אני יכול להגיש תביעה גם אם התאונה נגרמה באשמתי?
- מה גובה הפיצוי שאני יכול לקבל בגין התאונה?
- מהם המסמכים הדרושים להגשת התביעה?
- כמה זמן לוקח תהליך התביעה ומהם השלבים שלה?
- האם כדאי לי לפנות לרופא תעסוקתי לצורך קבלת חוות דעת רפואית?
- האם המעסיק שלי יכול לפטר אותי בעקבות הפגיעה?
- מה עלות שכר טרחת עורך הדין והאם ניתן לסכם על תשלום מבוסס הצלחה?
- מה עליי לעשות אם מגיע אליי חוקר מטעם חברת הביטוח?
במהלך פגישת הייעוץ הראשונה מול כל לקוח אני משיב בצורה אחראית ומלאה על כל השאלות האלה ואחרות העולות. אני מקפיד לצייד את הלקוח בכל המידע הרלוונטי שיעזור לו לבנות את התיק נכון ויאפשר לו בהמשך להתמודד מול רופאים, מקום העבודה, חוקרים וכו'.
למה הלקוחות שלנו בוחרים בנו כדי לייצג אותם בתביעות על רקע של תאונת עבודה?
כעורך דין לתאונות עבודה עם ניסיון רב בייצוג נפגעי תאונות עבודה אני יודע שאלה היתרונות הגדולים של המשרד:
- אני יודע כיצד ניתן לבנות את התיק באופן הנכון ביותר ועל מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר ולפיצוי המקסימלי.
- אני אעריך מראש את סיכויי ההצלחה של התביעה.
- אני לא אוותר ואנהל מאבק משפטי עיקש כדי שכל לקוח יקבל פיצוי מקסימלי מחברות הביטוח.
- אני אתמודד עם ההליכים הבירוקרטיים המורכבים מול חברות הביטוח והביטוח הלאומי. למוסדות אלו יש נהלים, חוקים ותקנות מסובכים שיש להכיר היטב ואשר אינם ברורים תמיד לאדם מן השורה.
- אני יודע כיצד להאיץ את התביעה ולמנוע סחבת מיותרת.
- במידה שנקבעה נכות בדרגה שאינה מספקת או מתאימה לנפגע, אני אדאג בנחישות להגיש ערר על קביעות הוועדה הרפואית – ולעמוד מאחוריו.
נפגעתם בתאונת עבודה? אל תוותרו על הפיצוי המגיע לכם
נפגעי תאונות עבודה זכאים למגוון רחב של זכויות ולפיצוי הולם אשר נועדו להבטיח להם טיפול רפואי מקיף וסיוע בשיקום ובהשתלבות חוזרת בשוק העבודה (ככל שהדבר אפשרי).
ניצול מלא של זכויות נפגעי תאונות עבודה מחייב הבנה יסודית של החוק, של המוסד לביטוח לאומי, של שיטות העבודה וההתנהלות של חברות הביטוח ועוד. מדובר לא אחת בסכומי כסף משמעותיים שממתינים לנפגעים – אם רק ידעו כיצד לפעול, מה לטעון, מה להדגיש ואיך בכל אינטראקציה עם הגופים האמונים על מתן הפיצוי.
בתור עורך דין בעל ניסיון של למעלה מ-24 שנה בייצוג נפגעי תאונות עבודה, אנצל את כל הידע והניסיון שלי כדי שגם אתם תקבלו את מלוא הפיצוי המגיע לכם.
עורך דין תאונות עבודה תומר בכר
*התוכן עודכן ביום 6.1.2025