תשובות לשאלות נפוצות של נפגעי תאונות דרכים
מאת עורך דין תומר בכר, עורך דין תאונות דרכים
את מי תובע מי שנפגע בתאונת דרכים בעת שנסע ברכב?
תביעה מסוג זה מוגשת מול חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב שבו שהה הנפגע בעת התאונה בפוליסת ביטוח חובה. חברת ביטוח זו מחויבת על פי החוק לשלם את הפיצויים לכל מי שנפגע בתאונה בעת שנסע ברכב אותו היא ביטחה, וזאת ללא כל קשר לשאלה איך קרתה התאונה ומדוע.
האם זה משנה מי אשם ו/או מי גרם לתאונת הדרכים כאשר באים לשקול את הפיצוי וגובהו?
על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ככל שהדבר נוגע לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו בתאונת דרכים, אין זה רלוונטי מי אשם בקרות התאונה. כל מי שנפגע בתאונת דרכים, אם באשמתו ואם באשמתם של אחרים, שכאי לקבלת פיצוי בהתאם לחומרת הפגיעה וגובה הנזק שנגרם לו, מחברת הביטוח הרלוונטית.
את מי תובע מי שנפגע בתאונת דרכים כהולך רגל או כרוכב אופניים?
תאונת דרכים אשר גרמה נזקי גוף, לאנשים אשר שהו באותה העת מחוץ לרכב הפוגע, נדרשים לתבוע את הפיצוי המגיע להם מחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בפוליסת ביטוח חובה. אין שוב, גם במקרים אלו אין שום רלוונטיות לשאלה מי היה אשם בקרות התאונה. במקרים בהם מדובר בתאונת "פגע וברח", כאשר לא ניתן להשיג את הפרטי חברת הביטוח על הנפגעים להגיש את תביעת לגוף הנקרא "קרנית" ואשר וקם על מנת לטפל במקרים מסוג זה, בהם הוא מפצה במקום חברת הביטוח של הרכב הפוגע.
מתי רצוי להיוועץ עם עורך דין?
נפגעי תאונות דרכים, אשר אינם מכירים את החוק ואינם בעלי ניסיון בניהול תביעות נזיקין, עלולים לעשות טעויות בניהול ענייניהם הקשורים לתביעת הפיצויים ובכך להוריד את הסיכוי להצליח לקבל את הפיצוי המקסימאלי המגיע להם בעקבות נזקיהם. אי לכך, רצוי מאד להיוועץ עם עורך דין מומחה לייצוג נפגעי תאונות דרכים, בשלב מוקדם ככל האפשר לאחר תקרות התאונה, על מנת לקבל ממנו הנחיות ברורות כיצד רצוי להתנהג ולפעול על מנת שלא להכשיל את סיכויי התביעה.
מה גובה שכר טרחת עורכי הדין במקרה של ייצוג נפגעי תאונות דרכים?
במקרים של ייצוג נפגעי תאונות דרכים, שכר טרחת עורכי הדין נקבע בחוק והוא נגזר באחוזים מגובה הפיצוי המשולם לנפגע. החוק קובע כי שכר טרחת עורכי הדין ישולם בהתאם לשלב שבו הסתיים טיפולם בתיק. במקרים בהם התיק הסתיים בפשרה עם חברת הביטוח לפני הגשת תביעה לביהמ"ש – שכר טרחת עורכי הדין עומד על 8% + מע"מ, במקרים בהם התיק הסתיים בפשרה לאחר שהוגשה תביעה לביהמ"ש – שכר טרחת עורכי הדין עומד על 11% + מע"מ ובמקרים בהם התיק הסתיים בפסק דין, שכר טרחת עורכי הדין עומד על 13% + מע"מ. חשוב לציין כי במקביל לשיטת השלבים שתוארה לעיל, החוק גם מאפשר לעורכי הדין לקבוע שכר טרחה מוסכם מראש, אשר לא יהיה קשור לתוצאות ההליך ו/או לשלב בו הסתיים התיק, אולם ברוב המקרים, נוהגים עורכי דין לקבוע את שכר טרחתם בהתאם לשלושת השלבים שתוארו לעיל.
איך קובעים את גובה הנזק שנגרם לנפגע תאונת דרכים?
על מנת לקבוע את גובה הנזק שנגרם לנפגע תאונת דרכים יש צורך למנות רופא מומחה ניטראלי אשר יבדוק את הנפגע ויערוך חוות דעת בעניינו תוך התייחסות ספציפית לשיעור הנכות אשר נגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים שעבר. המומחה הרפואי נקבע או על ידי הצדדים בהסכמה (עורכי הדין של הנפגע מגיע להסכמה עם עורכי הדין של חברת הביטוח בדבר זהותו של הרופא המומחה) או לחילופין על ידי ביהמ"ש אשר דן בתביעה. בהתאם לגובה אחוזי הנכות שנקבעו לנפגע, ניתן יהיה אח"כ לחשב את הפסדיו כתוצאה מתאונת הדרכים עבר ובדרך כלל, ככל ששיעור הנכות גבוה יותר, כך יהיה הפיצוי גבוה יותר.