תסמונת אשרמן – הידבקויות ברחם – בעקבות רשלנות רפואית
כל מי שאובחנה אצלה תסמונת אשרמן בעקבות לידה או הפלה, חייבת לברר היטב האם הגורם לכך הוא אכן תוצאה של רשלנות רפואית כלשהי.
מהי תסמונת אשרמן?
תסמונת אשרמן הינה הידבקויות קשות של חלל הרחם עד לחסימתו בדרגות שונות. במקרים רבים, תסמונת אשרמן הינה תוצאה של רשלנות רפואית בביצוע גרידה מוגזמת במסגרת הפלה או לאחר לידה, כאשר נותרו בתוך חלל הרחם שאריות שיליה.
גרידה היא למעשה פעולת ניקוי המשטח הפנימי של הרחם, בה מוציאים רקמה מתוך חלל הרחם, באמצעות מכשיר דמוי-כפית, למטרות אבחון או הפלה.
אצל אותן נשים הסובלות מ״תסמונת אשרמן״ (Asherman's syndrome), ניתן לזהות הרס בדרגות שונות של חלל הרחם ורירית הרחם. הרס זה גורם בדרך כלל להפחתה בכמות הדימום המחזורי, עד להיעלמות הווסת, ועקב כך גם למצב של אי פוריות (עקרות / אי-פריון) תמידית.
חשיבות אבחון מהיר של תסמונת אשרמן
הטיפול בתסמונת אשרמן
מאחר וטיפולי היסטרוסקופיה אבחנתית הן פעולות כירורגיות הדורשות מיומנות רבה וניסיון מוכח, ישנם רופאים אשר אינם בעלי אותו ניסיון בטיפול זה, ואשר עלולים לגרום לנזקים נוספים ברחם הפגוע. נזקים אלו עלולים להביא לכך שאותה אישה המקבלת את הטיפול תמשיך לסבול מ״תסמונת אשרמן״ גם לאחריו. למעשה למשך כל שארית חייה. הרחם שלה עלול להפסיק לתפקד (עקרות משנית), והיא עלולה לא להיות מסוגלת להביא ילדים לעולם בדרך הטבע, אלא רק באמצעות שירותי פונדקאות.
שיקום הרחם לאחר תסמונת אשרמן
הטיפולים הרפואיים שעל האישה הסובלת מ״תסמונת אשרמן״ לעבור, אינם מסתיימים לאחר ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית. על הרופאים המטפלים לערוך בדיקות ומעקב לאישה שאובחנה כסובלת מ״תסמונת אשרמן״, ולרשום לה כדורים הורמונליים, כדי ליצור רירית רחם חדשה מלאכותית ומעובה. לאחר תקופה מסוימת של נטילת הכדורים ההורמונליים הללו, צריכה האישה לעבור הסטרוסקופיה אבחנתית חדשה, על מנת לוודא שלא נוצרו הידבקויות חדשות בחלל הרחם. אם וכאשר רירית הרחם משתקמת, וההידבקויות מופרדות, המחזור בדרך כלל שב לפעולה, ביחד עם היכולת להרות שוב. אולם, במקרים בהם לא ניתן יותר לשקם את חלל הרחם, הופכת תסמונת אשרמן לכרונית.
נכות בעקבות תסמונת אשרמן
נשים רבות אינן יודעות כי תסמונת אשרמן כרונית מקנה נכות בשיעור של 30% לצמיתות על פי תקנות המוסד לביטוח לאומי, שכן מדובר במצב זהה למקרה אובדן רחם. אולם, ברוב המקרים, נכות זו אינה הנכות היחידה ממנה סובלת אותה אישה. הניסיון מראה שהנשים הסובלות מ״תסמונת אשרמן״ מפתחות תוך זמן קצר דיכאון עמוק ובעיות נפשיות אחרות, אשר מגיעות לכדי מצב של נכות נפשית קבועה. אותן נשים מספרות שהן חשות שאיבדו את יעודן בחיים ואת נשיותן, בשל חוסר היכולת להרות ולהביא ילדים לעולם. מצבן זה משפיע על כל חייהן, אם בביתן, אם במקום עבודתן, ואם במסגרת יחסיהן עם בני זוגן.
חשיבות הייצוג המשפטי לסובלות מתסמונת אשרמן
מומלץ, אם כן, לכל מי שאובחנה כסובלת מ״תסמונת אשרמן״ ו/או הידבקויות בחלל הרחם, לברר היטב את הסיבה האמיתית לקרות מצבה. חשוב במיוחד לברר את התנהלותם של הגורמים הרפואיים שטיפלו באישה, לפני שהתגלתה בעייתה, אם במהלך לידה שעברה, הפלה יזומה וכד'. זאת כיוון שייתכן מאד ויתגלה לאישה ולמשפחתה כי דווקא רשלנות רפואית היא הסיבה להיווצרות תסמונת אשרמן ברחמה. בדיקת הנושא רצוי שתיעשה באמצעות עורכי דין המתמחים בייצוג נפגעי רשלנות רפואית. מומחים משפטיים אלו יבחנו, בעזרתו של רופא מומחה, את כל החומר הרפואי הרלוונטי, ויוכלו להגיע למסקנות האם אכן מדובר במקרה של רשלנות רפואית.
תסמונת אשרמן נקראת על שם הגניקולוג הישראלי יוסף ג' אשרמן, יליד צ'כיה 1889, שחי ועבד בתל אביב. תסמונת אשרמן מכונה לעתים גם ״היצמדות רחמית״ (Uterine Synechia) או ״סינכיה של הרחם״.
לאחרונה, תביעה שהוגשה על ידי משרדנו בעקבות תסמונת אשרמן, שנגרמה כתוצאה מרשלנות רפואית במהלך לידה, הסתיימה בתשלום פיצוי חסר תקדים לתובעת, בסך של 700,000 ש״ח.
לתשומת לב: המאמר אינו מאמר רפואי.
האם אובחנת כסובלת מ״תסמונת אשרמן״?
פני אל משרדנו וניפגש עמך כדי לברר אם יש לך עילת תביעה בגין רשלנות רפואית!
למידע נוסף על רשלנות רפואית:
שיתוק מוחין בעקבות רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בלידה: התיישנות תביעה
איך ניתן לדעת שילדך נפגע מרשלנות רפואית במהלך לידתו?
רשלנות רפואית – כדאי לדעת