קצבת נכות מעבודה לכל החיים?
שימו לב! על פי תקנה 37 ביטוח לאומי רשאי לזמן אתכם לבדיקת ועדה רפואית חדשה, למרות שנקבעה לכם נכות לצמיתות.
ביטוח לאומי הוא הגוף אשר אמור לפצות כאשר אנו סובלים מנכות. ישנם סוגים רבים של מצבים שבהם נכים זכאים לקבלת פיצוי, אם בצורה של מענק חד פעמי ואם בצורה של קצבה חודשית קבועה. אבל גם כאשר נקבעת נכות כזו או אחרת לנפגע תאונת עבודה, על פי תקנה 37, המוסד לביטוח לאומי יכול לפתוח את התיק שלו מחדש.
איך נקבע גובה הפיצוי?
גובה הפיצוי המשולם על ידי ביטוח לאומי, נקבע בהתאם לגובה הנכות שנקבעת על ידי ועדה רפואית אשר בודקת את הנפגע. הנכות שנקבעת לנפגע יכולה להיות זמנית (לתקופה קצובה וקבועה מראש) או צמיתה (כלומר נכות קבועה ובלתי מוגבלת בזמן).
ישנם מצבים שבהם קביעה שהנפגע סובל מנכות לצמיתות, תזכה אותו בקצבת נכות חודשית. כך לדוגמא במקרים של נכות בעקבות פגיעה בעבודה (תאונת עבודה, מיקרוטראומה או מחלת מקצוע), כאשר נקבעת לנפגע נכות בשיעור של למעלה מ-20% לצמיתות, הוא זכאי לקבל קצבת נכות חודשית. אם נקבעת נכות שבין 9% ועד 19%, יקבל הנפגע מענק נכות חד פעמים בלבד.
תקנה 37 – כך תפעלו כדי להימנע מהורדת הנכות שנקבעה לכם
בדיקה מחדש של ביטוח לאומי לפי תקנה 37
נפגעים רבים חושבים (בטעות יש לומר) כי אם נקבעה להם נכות לצמיתות, אזי הם יהיו זכאים לקבל קצבת נכות חודשית למשך כל חייהם, אולם למרבה הצער לא תמיד כך הדבר.
לביטוח לאומי כמו גם לנפגעים עצמם, קיימת זכות חוקית לפתוח את תיקו של הנפגע מחדש ולזמנו לבדיקה חדשה בפני ועדה רפואית, על מנת שתקבע האם לא חל שינוי במצבו הרפואי.
הנפגעים רשאים לעשות כן באמצעות קבלת אישור של רופא תעסוקתי, לפי תקנה 36, המאשר כי אכן חלה החמרת מצב אצל הנפגע בהשוואה למצבו בעת שנבדק בפעם האחרונה ע"י ועדה רפואית.
ביטוח לאומי רשאי לעשות כן באמצעות אישור של רופא המוסד, במסגרת תקנה 37, המאשר כי ייתכן מצב שבו חל שינוי במצבו הרפואית של הנפגע. השינוי עליו מדבר ביטוח לאומי הוא בדרך כלל שינוי לטובה כמובן.
מה קורה במקרה של דרישת ביטוח לאומי לבדיקה מחדש לפי תקנה 37?
במקרה כזה, של החלטת ביטוח לאומי לבדוק מחדש את התיק, יהיה על הנפגע לעמוד בפני ועדה רפואית חדשה, מדרג ראשון, ולהוכיח בפניה שוב, כי מצבו הרפואי זהה למצב הרפואי שממנו סבל בפעם שעברה שנקבעה נכותו.
אם הועדה הרפואית תגיע למסקנה שלא חל שינוי לטובה בנכותו של הנפגע, אזי תישאר נכותו כפי שהייתה והוא ימשיך לקבל את קצבת הנכות החודשית. אולם, במקרה שבו מחליטה הועדה הרפואית, כי חלה הטבה במצבו הרפואי או התפקודי של הנפגע, אזי תיקבע נכותו מחדש, בשיעור נמוך יותר ולעיתים אף תועמד על 0% אם מצבו שב לקדמותו.
מה הסיכון בבדיקה מחדש של ביטוח לאומי לפי תקנה 37?
המשמעות של שינוי אחוזי הנכות יכולה להיות גדולה ולהתבטא בהפסד של עשרות ואף מאות אלפי שקלים לנפגע, אשר יפסיק לקבל את קצבת הנכות מידיי חודש.
מה עושים על מנת לצמצם את הסיכון?
אז מה עושים אם פתאום מקבלים הודעה מביטוח לאומי על כוונתם לזמן את הנפגע לבדיקה מחדש בפני ועדה רפואית? בשלב זה רצוי מאד להתייעץ עם משרד עורכי דין המתמחה בייצוג נפגעים מול ביטוח לאומי. זאת מאחר ומספיקה טעות קטנה אחת בהתנהלות של הנפגע מול ביטוח לאומי, על מנת לגרום לו לנזק בצורת הורדת הנכות המזכה בקצבה חודשית, ובכך לגרום לו להפסדים כספיים רבים.
קיבלת הודעה מביטוח לאומי על כוונתם לזמן אתכם לבדיקה מחדש על ידי ועדה רפואית?
צרו קשר עם משרד עורכי דין בכר עוד היום ובררו את זכויותיכם.
אל תוותרו על הכספים שמגיעים לכם מביטוח לאומי!