פוליגרף / מכונת אמת
פוליגרף הידוע גם בכינוי ״מכונת אמת״, הינו מכשיר שנועד לבדוק אם אדם דובר שקר או אמת וזאת על סמך תגובותיו הבלתי רצוניות לשאלות שנשאל. לדוגמה, מכשיר פוליגרף יכול לאבחן שינויים בפעולות הנשימה, שינויים בלחץ הדם ובדופק, שינויים במוליכות החשמלית של העור (עקב הזעה), וכך יכול לאבחן את אמינות האדם הנבדק.
הסברה היא שקיים קשר חזק בין המחשבות שלנו ובין תגובותינו הפיזיות ולפיכך כאשר אדם משקר, יהיה ביטוי לכך בתגובותיו הפיזיות.
אמינותו של מכשיר פוליגרף שנויה במחלוקת:
הפוסלים את השימוש בפוליגרף, מסתמכים על העובדה שאין מדובר במכשיר מדעי ומדויק. יכול לקרות שאדם דובר אמת יצא בבדיקת הפוליגרף דובר שקר ולהפך. באמצעות אימון נכון יכול אדם לשלוט על תגובותיו הפיזיות (דופק, לחץ דם וכד') וכך לרמות את מכשיר הפוליגרף ולהטות את תוצאות הבדיקה לטובתם. כמו כן טוענים המתנגדים לפוליגרף כי הפעלת המכשיר פוגעת בצנעת הפרט ובכבוד האדם של הנבדק.
התומכים בשימוש בפוליגרף מסתמכים על מחקרים שנערכו, המעמידים את אמינות המכשיר על תשעים אחוזי הצלחה ומעלה.
פוליגרף – המצב המשפטי בישראל:
הכלל- לא ניתן לכפות על אדם להיבדק. בדיקת פוליגרף תיערך רק כאשר ישנה הסכמה מצד הנבדק.
במשפט הפלילי– לא ניתן לשלול את חפותו של אדם במשפט הפלילי על סמך בדיקת פוליגרף. הצדדים (המדינה והנאשם) אינם יכולים להסכים ביניהם כי הנאשם ייבדק בבדיקת פוליגרף וכי תוצאות הבדיקה תקבענה את הכרעת הדין. כמו כן, בע״פ 36/70 כהן נ' מדינת ישראל, פ״ד כה(1) 339, נקבע כי במידה ונאשם מסרב לעבור בדיקת פוליגרף, בית המשפט אינו רשאי אין להסיק מסקנה לרעתו.
לעומת זאת, במשפט האזרחי, בית משפט רשאי לקבל תוצאות בדיקת פוליגרף רק בתנאי ששני הצדדים הסכימו מפורשות ומראש על עריכת בדיקת פוליגרף ובתנאי שתוצאות בדיקת הפוליגרף עליהן הוסכם, הינן חד משמעיות.
הסכמת הצדדים, נובעת מזכותם של הצדדים במשפט אזרחי להתנות, ככלל, על דיני הראיות ועל נהלים פרוצדוראליים ובכך מושגת יעילות הדיון. מאידך, אין הסכמת הצדדים מחייבת את בית המשפט, שכן במקרים בהם סבור בית המשפט כי הסכמת הצדדים נוגדת את תקנת הציבור או את דרישת הצדק, אין הוא מחויב לקבלה.
פוליגרף בתביעות תאונות דרכים
נושא הפוליגרף עולה רבות במשפט האזרחי ובפרט בתביעות מסוג תאונת דרכים. חברת הביטוח, המבטחת בביטוח חובה את הרכב שנטען כי היה מעורב בתאונה, נתבעת על ידי הנפגע, בגין נזקי הגוף שנגרמו לו. חברת הביטוח מצידה מתכחשת להתקיימות תאונת הדרכים ומציעה למי שטוען כי נפגע לעבור בדיקת פוליגרף, כך שאם תוצאות הבדיקה יעידו כי הנו דובר אמת, חברת הביטוח תפצה אותו. מנגד במידה והתוצאות יעידו כי הינו דובר שקר חברת הביטוח תדחה את תביעתו.
הבעיה – פוליגרף אינה תמיד בדיקה אמינה
היות וכפי שצוין לעיל, תוצאות בדיקת הפוליגרף אינן מדויקות, ומאחר וידוע שניתן לבצע מניפולציות בבדיקת פוליגרף באמצעות שכך שהשאלות הנשאלות ינוסחו בצורה מסוימת שלכאורה נראית תמימה אבל בפועל אינה המתאימה ביותר לסיטואציה הנחקרת ולפיכך עלולה לגרום לכך שהנשאל ייצא דובר שקר למרות היותו דובר אמת, ובכדי למנוע מצבים בהם דרישתו של דובר אמת תדחה, משרדינו אינו נוהג להמליץ ללקוחותיו לעבור בדיקת פוליגרף.
עברת תאונת דרכים והנך נדרש לעמוד בפני בדיקת פוליגרף?
לפני שסיכויי התביעה ירדו משמעותית לאחר בדיקת פוליגרף, צור קשר עם משרד עורכי דין בכר עוד היום וקבל ייעוץ משפטי ראשוני ללא כל התחייבות מצידך.