הסכם שכר טרחה בתביעות נזיקין – מה שחשוב לדעת
המסמך אשר מסדיר את כל ההסכמות בין עורך הדין והלקוח נקרא הסכם שכר טרחה. מדובר בהסכם עבודה לכל דבר, המפרט בצורה המדויקת ביותר שניתן את חובותיהם וזכויותיהם של עורך הדין והלקוח, במסגרת ניהול התיק.
אחד הדברים החשובים ביותר אשר הסכם שכר טרחה אמור להסדיר ולהבהיר, הינו גובה שכר הטרחה אשר אמור הלקוח לשלם לעורך הדין והאופן שבו ישולם שכר הטרחה.
שכר טרחה באחוזים
דרך ראשונה לקביעת גובה שכר טרחת עורך דין (המקובלת ביותר בתחום הנזיקין), הינה באחוזים מתוך הסכום אשר יתקבל בסיום הטיפול. בצורה זו בעצם הלקוח ועורך הדין הופכים למעיין "שותפים" ולשניהם יש אינטרס משותף להצלחת התיק ולקבלת הפיצוי המקסימאלי. אולם, גם כאן ייתכן מצב לפיו הערכת גובה אחוז שכר הטרחה שעשו הצדדים בתחילת הטיפול בתיק הייתה שגויה, ולפיכך מי מהצדדים יכול למצוא עצמו מקופח.
כאשר מדובר על הסכם שכר טרחה בתחום הנזיקין (נזקי גוף), בדרך כלל מדובר בהסכם אשר נקבע לפי אחוז מסוים מסכום הפיצוי שמקבל הנפגע. בתביעה בעקבות תאונת דרכים, שכר הטרחה יכול להיקבע אך ורק בשני אופנים, או כסכום קבוע וידוע מראש, או באחוזים כמפורט בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, דהיינו 8% אם הפיצוי מתקבל בפשרה לפני הגשת תביעה, 11% כאשר הפיצוי מתקבל בפשרה לאחר הגשת תביעה ו-13% כאשר הפיצוי מתקבל לאחר פסק דין. בתביעות נזיקין אחרות, שכר טרחת עו"ד נקבע בדרך כלל באחוזים והוא נע בין 15% ל-25% מכל סכום שיתקבל עבור התובע.
תשלום על בסיס שעות עבודה
תשלום לפי הערכה גלובאלית
דרך שלישית לפיה נהוג לקבוע שכר טרחת עורך דין, הינה על פי הערכה גלובאלית של כמות העבודה הדרושה בתיק ובהתאם, קביעת סכום קבוע וידוע מראש, אשר משולם עם תחילת עבודתו של עורך הדין על התיק. כאשר קובעים שכר טרחה בצורה שכזו, שני הצדדים לוקחים על עצמם את הסיכון שהערכת כמות העבודה אשר ביצעו בתחילת הטיפול הייתה שגויה, ולפיכך היה צורך בהשקעת יותר או פחות עבודה מהצפוי ולפיכך מי הצדדים יכול לצאת נשכר או מופסד.
חתימה על הסכם שכר טרחה מחייבת את הצדדים
בכל מקרה, הסכם שכר טרחה אשר נחתם בין הצדדים חייבים לכבד, שכן הוא מהווה הסכם לכל דבר ועניין, אשר באם הוא לא נאכף ע"י הצדדים עצמם בהסכמה, יכול בהחלט להיאכף על ידי ביהמ"ש, לאחר הגשת תביעה מתאימה.
חשוב ביותר לקרוא היטב את הכתוב בהסכם שכר הטרחה לפני החתימה עליו. יש לוודא שכל התנאים מובנים ומוסכמים, לרבות גובה התשלום והאופן שבו עליו להיות משולם לעורך הדין. במידה וקיימים אי אילו חלקים בתוך הסכם שכר הטרחה, אשר אינם מקובלים על הלקוח, עליו לדווח זאת לעורך הדין בהקדם האפשרי ועוד לפני החתימה על ההסכם. לאחר החתימה על ההסכם, יהיה קשה ביותר למי מהצדדים לטעון כנגד האמור בו.
נפגעת כתוצאה ממקרה של רשלנות רפואית? עברת תאונת דרכים או תאונת עבודה?