התקף לב בעבודה – תאונת עבודה
התקף לב כתאונת עבודה. איך מוכיחים את התביעה מול ביטוח לאומי? מה דרישות החוק בעל מנת לקבל הכרה כנפגע בעבודה? מדוע רוב התביעות הקשורות להתקף לב בעבודה נדחות על ידי ביטוח לאומי ולא מוכרות כתאונות עבודה? מתי התקף לב יוכר כתאונת עבודה? שאלות חשובות שמגיעות למשרדנו על בסיס יומיומי מלקוחות המבקשים יעוץ משפטי וייצוג במסגרת ההליכים מול ביטוח לאומי במסגרת תביעות נפגעי תאונות עבודה.
במאמר זה ננסה ללענות על כל השאלות ולתת את כל המידע הנחוץ בנושא התקף לב כתאונת עבודה.
איך מקבלים הכרה בהתקף לב כתאונת עבודה?
כאשר אנו מדברים על הכרה בהתקף לב כתאונת עבודה, אנו בדרך כלל מתכוונים להכרה של המוסד לביטוח לאומי ענף נפגעי עבודה. במילים אחרות, מדובר בכך שביטוח לאומי יכיר בקשר הסיבתי בין התקף לב שבו לקה עובד ובין אירוע כלשהו הקשור לעבודתו.
על מנת שמצב כגון התקף לב יוכר בתור ״תאונת עבודה״ ברמה המשפטית, יש להוכיח כי הוא נגרם כתוצאה מן התנאים במקום העבודה ובמיוחד כתוצאה מלחץ ומתח נפשי קשה או ממאמץ פיזי חריג.
מקרים בהם הוכר התקף לב בתור תאונת עבודה כללו בין היתר מצבים של אלימות פיסית או מילולית כלפי הנפגע ואשר בעקבותיה הוא חש מאוים, מצבים של עומס נפשי שאינו רגיל בעקבות לחץ נקודתי וספציפי ומצבים של עומס פיזי בלתי רגיל.
דרישת החוק: התקף לב אירוע חריג
כאמור, על מנת שהתקף לב יוכר כתאונת עבודה, על הנפגע להוכיח קודם כל שקרה לו אירוע חריג בעבודה, או שקשור לעבודה.
מהו "אירוע חריג" בעבודה? ובכן, אירוע חריג בעבודה מוגדר על פי הפסיקה כאירוע לא שגרתי, אשר אינו קורה לעיתים קרובות אם בכלל.
כך למשל, ״אירוע חריג״ בעבודה יכול להיות ויכוח חריג בין העובד הנפגע ובין עובד אחר, לקוח, ספק או מעסיק. ויכוחים כאלה אשר הינם חריגים בעוצמתם וקורים במהלך העבודה או מחוץ לעבודה אבל עם קשר ישיר אליה, עשויים להיחשב כאירוע חריג.
דוגמא נוספת לאירוע חריג בעבודה יכולה להיות כאשר עובד נדרש לבצע פעולה פיזית חריגה בעוצמתה ביחס לפעולות הרגילות אותן הוא עושה בשגרת היומיום. למשל, כאשר העובד נדרש להרים משקלים כבדים שהוא לא רגיל להרים, או כאשר נדרש לאמץ את גופו בצורה שלא היה רגיל לה, ייתכן ומדובר יהיה באירוע חריג בעבודה.
מתי התקף לב לא יוכר כתאונת עבודה?
כאשר ידוע שהנפגע עובד באופן שגרתי וקבוע בתנאים של לחץ ו/או מתח נפשי, או עובד בעבודה פיזית קשה במקום עבודתו וכי לחץ (פיזי / נפשי) בעבודה היא תופעה יום-יומית שגרתית, אזי בדרך כלל לא תוכר תביעתו (בתור ״נפגע בעבודה״) מאחר ולא יהיה ביכולתו להוכיח את קיומו של ״אירוע חריג״ במקום העבודה.
עובדים רבים שקיבלו התקף לב בעבודה, עושים טעות ומציינים בטופס התביעה שהם מגישים לביטוח לאומי, שהם עובדים כל הזמן בלחץ ולכן יום אחד ללא הודעה מוקדמת נגרם להם התקף לב. חשוב לדעת שביטוח לאומי במקרים כאלה דוחה את התביעה, שכן לחץ נפשי קבוע ומתמשך לא מהווה אירוע חריג בעבודה ולפיכך לא ניתן להכיר בהתקף לב זה כתאונת עבודה.
יחד עם זאת, צריך לדעת שגם מי שעובד בעבודה שיש בה לץ נפשי כדבר שבשגרה, עדיין יוכל להיות מוכר כנפגע בעבודה במקרה של התקף לב, אם יצליח לבודד אירוע חריג אחד אשר התקיים בתוך שגרת עבודתו. לדוגמא, כאשר העובד עובד בעבודה מלחיצה אבל במהלכה קרה אירוע שבו מעסיקו הטיל עליו עבודה שהוא לא היה רגיל לעשות, כזו שחורגת מתפקידו, ואשר הלחיצה אותו עוד יותר. מקרה שכזה יכול להיחשב כאירוע חריג בעבודה וכגורם להתקף לב בעבודה.
מונחים רפואיים רלוונטיים עבור תביעה משפטית על אירוע לב בעבודה:
-
תסמונת כלילית חריפה (ACS)
-
הפרעה / חסימה של זרימת הדם בעורקים / חסימת עורקים
-
עיוות עורק כלילי
-
מחלות לב כליליות / מחלת לב כללית
-
טרשת עורקים (אתרוסקלרוזיס / אתרוסקלרוזה) – מחלה המובילה למצב חסימת עורקים
-
אוטם שריר הלב – או בשמו העממי: התקף לב
-
אוטם חוזר בשריר הלב
-
קריש דם (תרומבוזה / טרומבוזה) – יוצרים התקפי לב
-
שבץ מוחי / אירוע מוחי – התקף שנוצר בעקבות פגיעה בתהליך זרימת דם למוח
-
שבץ לבבי / אירוע לבבי – סיבוך בתוך מערכת הלב ו/או כלי דם
-
פקקת – גורם אי-ספיקה של דם למוח
-
תסחיף – קשור גם לנושא קריש דם
-
קרע בדופן העורק – גורם אי-ספיקה של דם למוח
-
דימום אל פקק טרשתי כללי – גורם התקף לב
-
דלקת קרום הלב – סיבוך אפשרי של אירוע לב
-
קרדיולוגיה – מדע / חקר מחלות לב
-
תעוקת חזה / תעוקה בחזה – כאבים בחזה / כאבי חזה, ו/או קוצר נשימה עקב מחסור חמצן בלב
-
גורמי סיכון: כולסטרול, טריגליצרידים, עישון, לחץ דם, סכרת / סוכרת, זיקנה, שומנים / השמנה, תזונה גרועה, מחלות לב תורשתיות
-
צנתור / צינתור – מניעת התקף לב
-
בדיקת דם – אנזים טרופונין (תאי לב)
עברת אירוע לב או אירוע מוחי בעבודה?
פנה אלינו ונסייע לך לתבוע פיצוי כספי בגין תאונת עבודה
מידע נוסף:
- פסק דין: אוטם שריר הלב – תאונת עבודה
- מאמר: מתי יחשב אירוע לב תאונת עבודה