הטרדה מינית בעבודה – הכרה כתאונת עבודה
מאת עו״ד תומר בכר
למרבה הצער כמעט מדי יום אנו שומעים וקוראים על מקרי הטרדה מינית בעבודה. דיווחים רבים מתקבלים על כך שבמקומות עבודה רבים, נשים עובדות מוטרדות מינית ע״י עובדים אחרים, אשר לעיתים קרובות מנצלים את היותם בתפקידים בכירים יותר.
הטרדות מיניות יכולות להתרחש באופן ישיר ע״י מגע פיזי, או באופן עקיף — ע״י רמיזות מיניות שאינן יכולות להשתמע לשתי פנים. מצבים שכאלו עלולים במקרים מסיומים להמשך תקופות ארוכות ולהביא לכך שהעובדת המוטרדת תיפגע בנפשה עד כדי פגיעה שמותירה נכות נפשית (בעיקר מקרים של קיום יחסי מין בעקבות לחץ ואיומים מצד המטריד, מקרי אונס, ניסיונות לאונס וכד').
תביעה לביטוח לאומי כנפגעת בעבודה
במקרים שכאלו, מכיר המוסד לביטוח לאומי באירוע הטרדה מינית כתאונת עבודה של ממש, ולאחר שהעובדת נבדקת ע״י ועדה רפואית, ישנה אפשרות של קביעת נכות לצמיתות בתחום הנפשי, אם מוכח קשר סיבתי בין אירוע הטרדה מינית בעבודה ובין הנזק שנגרם.
כמובן שבמקרים בהם נותרה פגיעה כלשהי אצל העובדת שעברה הטרדה מינית בעבודה, היא רשאית לתבוע גם את המטריד ולעיתים גם את המעביד באופן ישיר — ולדרוש גם מהם פיצויים על הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מאירוע של הטרדה מינית בעבודה.
לכן, אין כל ספק כי כל אחת שמרגישה כי היא מוטרדת או הוטרדה מינית בעבר במקום עבודתה, צריכה לפעול בנושא ללא דיחוי, ולהגיש תביעה על הטרדה מינית בעבודה הן למוסד לביטוח לאומי והן נגד המטריד והמעביד.
המטרה בהגשת תביעות על הטרדה מינית בעבודה היא כפולה:
- ראשית, על מנת שהעובדת המוטרדת תממש את זכויותיה החוקיות ותקבל את הפיצוי המגיע לה על הנזקים שנגרמו לה;
- ושנית, בכדי להעניש את המטריד ולנסות ולמנוע ממנו את האפשרות לפגוע בנשים נוספות, ע״י כך שפוגעים בו בכיסו — כאשר הוא נדרש לשלם את הפיצויים על הטרדה מינית בעבודה — ופוגעים בפרנסתו, כאשר בדרך כלל, אם הוא נמצא אחראי לנזק ע״י ביהמ״ש — הוא מפוטר ממקום העבודה בו התבצעה הטרדה מינית.
מאחר ומדובר לרוב במקרי נזקי גוף ונפש, רצוי להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום דיני נזיקין, ואשר יודע ומכיר לעומק את הנושא ואת התחום הרלוונטי של תביעות בגין תאונות עבודה, הן מול ביטוח לאומי והן מול הגורמים שגרמו לנזק.
הכותב הינו עו״ד העוסק בייצוג תובעים שנפגעו כתוצאה של תאונות עבודה, דיני נזיקין ועוד.
*האמור לעיל אינו בגדר ייעוץ משפטי ואינו יוצר יחסי עו״ד לקוח בצורה כלשהי.