איך מחשבים את גובה הפיצוי בעקבות נזקי גוף?
אחת השאלות הנפוצות ביותר בקרב נפגעי תאונות או רשלנות רפואית, אשר מגיעים לפגישת יעוץ עם עורך דין, הינה ללא כל ספק ״כמה פיצויים מגיעים בעקבות נזקי הגוף שנגרמו?״. שאלה בעייתית שהתשובה לה לעיתים קרובות אינה חד משמעית, שכן היא תלויה במספר רב של גורמים שונים, אשר משפיעים באופן ישיר על סכום פיצויים שייפסקו לנפגע.
במאמר זה ננסה לפשט ככל שניתן את התשובה לשאלה נפוצה זו, נסרוק את הגורמים הרלוונטיים המשפיעים על סכומי פיצויים שנפסקים במסגרת התביעות השונות שמוגשות בגין גרימת נזקי גוף (תאונות דרכים, תאונות עבודה, רשלנות רפואית וכד'), תוך מתן הסברים לגבי כל גורם וגורם, בתקווה שכל אותם נפגעים ידעו (גם אם לא במדויק אלה בחישוב גס בלבד), לאיזה סכום פיצוי לצפות וכיצד לחשב את אותם פיצויים כספיים המגיעים להם בעקבות נזקי הגוף שנגרמו להם.
מה משפיע על גובה הפיצוי?
הגורמים העיקריים אשר משפיעים על גובה פיצויים המגיעים לנפגע הינם כדלקמן:
-
גיל הנפגע – ככל שהנפגע יותר צעיר, כך יש להניח שיהיה עליו לשאת את הנזק למשך תקופה ארוכה יותר ולפיכך כאבו וסבלו יהיו רבים יותר, בהשוואה לנפגע מבוגר שישא את הכאב והסבל משך תקופה קצרה יותר. יתרה מכך, כאשר באים לחשב את שיעור הנזקים העתידיים (הפסדי שכר, הוצאות רפואיות, הפסדי פנסיה וכד'), ככל שהנפגע צעיר יותר, החישוב יערך על פני תקופה ארוכה יותר, שכן המדד הוא תוחלת החיים הממוצעת, ולפיכך הפיצוי יהיה גדול יותר.
-
שיעור הנכות שנגרמה – ככל שהנכות שנגרמה גבוהה יותר (גובה הנכות נקבע באחוזים), כך הפיצוי יהיה גדול יותר, שכן המגבלות התפקודיות לרוב קשורות בקשר ישיר לגובה הנכות וכך גם הצרכים הרפואיים העתידיים, הטיפולים ושאר ההוצאות שעל הנפגע יהיה להוציא בעקבות מצבו. חשוב לסייג את נושא זה ולומר כי דווקא במקרים של מוות, פוחת סכום הפיצוי באופן משמעותי שכן למעשה לא מחושבים הפסדים עתידיים לנפגע (למעט חלק מסוים מהפסדי ההשתכרות, אשר בכל זאת משולמים ליורשיו של הנפגע שנפטר, על פי ההלכה החדשה של ביהמ״ש העליון בנושא ״השנים האבודות״ כפי שניתנה בפסק הדין בעניין אטינגר).
-
סוג הנכות שנגרמה לנפגע – יש להבדיל בין שני סוגי נכויות. נכות רפואית ונכות תפקודית. ככל שהנכות הרפואית שנגרמה לנפגע, הינה תפקודית יותר, אזי יהיה הפיצוי בגינה גבוה יותר. כלומר, נכות תפקודית המפריעה או מונעת את היכולת לעבוד או לתפקד באופן רגיל, תהיה משמעותית יותר מבחינת הפיצויים שייפסקו בעקבותיה, מאשר נכות שאינה מפריעה לתפקודו של הנפגע. נכויות תפקודיות הינן בדרך כלל נכויות בתחומים כגון האורטופדיה, הנוירולוגיה, הקרדיולוגיה והפסיכיאטריה ואילו נכויות שבדרך כלל אינן תפקודיות הינן נכויות בתחומים כגון כירורגיה הפלסטית והא.א.ג., אך כאן חשוב לציין שמדובר במבחן סובייקטיבי לחלוטין והקביעה אם נכות כזו או אחרת הינה תפקודית, תיעשה בהקשר לנפגע הספציפי בכל מקרה ומקרה, שכן ישנם נפגעים שנכות מסוימת תהיה עבורם תפקודית מאד, בעוד עבור אחרים אותה נכות תיחשב ללא תפקודית בכלל.
-
רמת השתכרותו של הנפגע – מאחר ואחד מסעיפי הפיצוי שניתן לתבוע הוא הפסדי שכר לעבר ולעתיד, נתון חשוב נוסף במשוואת הפיצויים הינו גובה שכרו הממוצע של הנפגע בתקופה שקדמה לקרות נזקיו. ככל שגובה שכרו של הנפגע גבוה יותר, כל הפיצוי שהוא יקבל בעקבות הפסדי שכרו יהיה גבוה יותר. חשוב לציין, כי במקרים של נפגעים שהינם קטינים, יעשה חישוב הפסדי השתכרותם לעתיד על פי גובה השכר הממוצע במשק, ללא קשר למוצאם, מינם, דתם וכו'.
-
מצב רפואי קודם של הנפגע – במקרים בהם מצבו הרפואי של הנפגע היה לא תקין, עוד לפני האירוע שבעקבותיו מוגשת התביעה לפיצויים, ייתכן ויבוצע קיזוז כלשהו מסכום הפיצוי, על חשבון האפשרות התיאורטית שמצבו הרפואי הקודם של הנפגע, היה גורם לו לנזקים כלכליים בכל מקרה וגם ללא קשר לאירוע שבעקבותיו הוגשה התביעה.
-
שיעור עלויות העזרה מגורמים חיצוניים והטיפולים הרפואיים הנחוצים בעקבות מצבו של הנפגע – ככל שמדובר בעלויות טיפול גבוהות יותר, כך ברור שהפיצוי יהיה גדול יותר.
-
סוג התאונה – ישנה חשיבות רבה לאופן בו קרתה הפגיעה. מבלי להיכנס לסיבות לכך, באופן כללי ניתן לומר כי אם היה צריך לדרג בסדר עולה את סוגי התאונות על פי שיעור הפיצויים המשולמים בעקבותיהן לנפגעים, היה ניתן לעשות זאת באופן הבא:
-
בעקבות תאונות דרכים – הפיצוי הנמוך ביותר.
-
בעקבות תאונות עבודה, רשלנות רפואית ותביעות אחרות בתחום הנזיקין – הפיצוי גבוה יותר.
ניתן לומר אם כן שהגורמים המפורטים לעיל, הינם המשמעותיים ביותר לצורך קביעת שיעור הפיצויים המגיעים לאדם שנפגע בגופו, אולם מאחר וכל מקרה נבחן באופן סובייקטיבי, ייתכן מאד ויילקחו בחשבון במקרים מסוימים גורמים נוספים, אשר יכולים להשפיע בצורה זו או אחרת על גובה הפיצויים הכספיים שישולמו לנפגע. יתרה מכך, ברוב המקרים, בתחילת הטיפול המשפטי בתיק חסרים נתונים רבים לגבי חלק מן הגורמים שנמנו לעיל (המיוחד בכל הנוגע לנכויות הרפואיות והתפקודיות של הנפגע), ולכן לא תמיד ניתן לדעת בשלבים המוקדמים של ניהול התיק, מהו שיעור הפיצוי המדויק.
חשיבות קבלת ייצוג משפטי ע"י עו"ד מומחה בתחום
המטרה בשכירת ייצוג משפטי ע״י עורך דין העוסק בייצוג נפגעי גוף, הינה בין היתר לגרום למיקסום של שווי התביעה, כך שהפיצויים שישולמו לנפגע בסופו של ההליך המשפטי יהיו גבוהים ככל שניתן בהתאם לנתוני התיק והנפגע. לכן ברור שעירובו של עורך דין מתאים בשלב מוקדם ככל שניתן של ניהול התביעה, הינו צעד חכם, הכרחי ומשתלם.
נפגעת כתוצאה מרשלנות רפואית, תאונת דרכים, תאונת עבודה וכד'?
מגיע לך פיצוי כספי על נזקיך!
צור קשר עוד היום עם משרדנו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות !
לפרטים נוספים אודות זכויות נפגעים: