חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

03-6122202

לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

פוסט טראומה – PTSD

פוסט טראומה (PTSD) – תסמונת בתר חבלתית – פיצוי לנפגעים

פגיעה נפשית כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי (תסמונת פוסט טראומטית, ידועה גם בשם תסמונת בתר חבלתית או בקיצור PTSD) יכולה להקנות נכות גבוהה לסובל ממנה, ולכן כדאי לשקול תביעת פיצויים.

מהי פוסט טראומה?

בכדי להבין היטב מהי תסמונת פוסט טראומטית ומה משמעותה, יש להבהיר מספר מושגים רלוונטיים.

ראשית חשוב להבין את המושג טראומה, שהינו בדרך כלל באירוע כלשהו, בעל עוצמה והשפעה רגשית כה גדולה, אשר כאשר הוא מתרחש, הוא עלול לגרום לאדם שחווה אותו נזק נפשי משמעותי וממושך, שמשפיע על תפקודו בכל הרמות (הן בבית, הן בחברה והן במסגרת העבודה).

במהלך האירוע הטראומטי, לעיתים מוצא הנפגע את עצמו במצוקה קשה ואף בסכנת חיים. תחושת חוסר האונים ואי היכולת להתמודד בכוחות עצמו עם המצב שנקלע אליו, גורמת להיווצרותו של נזק נפשי המופיע בצורות שונות בהמשך החיים, גם לאחר שהסכנה כבר חלפה והאירוע הטראומטי הסתיים.

ניתן לסווג כ"אירועים טראומטיים" שורה של אסונות קשים כגון תאונות דרכים, תאונות עבודה, פיגועי טרור, חשיפה לאלימות קשה, אירועי מלחמה, מקרי מוות, פציעות קשות וכד'.

תסמונת פוסט טראומטית או תסמונת בתר חבלתית אם כך, הינה אותו סינדרום אשר ממנו סובל האדם שנחשף לאירוע הטראומטי. סינדרום זה נגרם בעקבות התמוטטותה של מערכת מנגנון ההתמודדות אצל הנפגע ועקב כך מופיעים אצלו מגבלות תפקודיות בכל הרמות (תפקוד אישי, תפקוד משפחתי, תפקוד מקצועי, תפקוד חברתי, תפקוד זוגי וכד').

כל מי שמסווג כ״נפגע הלם״ או ״נפגע חרדה״ כתוצאה של אירוע טרור או מלחמה למשל, יכול למצוא עצמו סובל מאותה תסמונת פוסט טראומטית.

סימפטומים – תסמינים – תסמונת פוסט טראומטית, תסמונת בתר חבלתית (PTSD):

פלאשבקים של האירוע הטראומטי אשר מופיעים אצל הנפגע במהלך היום ו/או במהלך הלילה, תוך כדי חלומות רגילים ו/או בהקיץ
תחושת מצוקה כתוצאה מחשיפה לאירועים המזכירים את האירוע הטראומטי
הימנעות מהשתתפות או מביצוע כל פעולה אשר קשורה או מזכירה את האירוע הטראומטי או אירוע אחר דומה לו
בעיות זיכרון
ניסיונות הדחקה של האירוע הטראומטי
תחושת דיכאון וניתוק מן החברה
אדישות כלפי הסביבה
קושי בהבעת רגשות
עצבנות יתר
סף גירוי נמוך
קשיי ריכוז
נדודי שינה
חרדה כללית
התנהגות אלימה כלפי הסביבה

הסימפטומים של התסמונת מופיעים בדרך כלל בסמוך מאד למועד החשיפה לאירוע הטראומטי אך לעיתים הם יכולים גם להתחיל ולהשפיע לאחר תקופה ארוכה יותר בעקבות "טריגר" כלשהו אשר גורם להתפרצותם.

חשוב לזכור כי אין חסינות מפני תגובה פוסט טראומטית וכל אדם שחווה אירוע שנתפס בעיניו כטראומטי, יכול לפתח את התסמונת בדרגת קושי כזו או אחרת. ישנם כאלה שההשפעה עליהם תהיה מזערית ולמעשה לא תפריע להם להשתלב חזרה במסגרת החיים השגרתיות, ואילו אחרים אשר בעקבות האירוע יסבלו מתוצאות חמורות כגון נכות נפשית קשה ביותר אשר תפריע להם בניהול חיי היומיום.

הלם קרב

תסמונת פוסט טראומטית יכולה להתפתח גם אצל חיילים ו/או לוחמים במסגרת שירותם הצבאי כתוצאה מחשיפתם למאורעות קשים של קרב ומלחמה, הרוגים, פצועים ומצבים מסכני חיים. במקרים כאלו נהוג לקרא למצב נפשי שכזה ״הלם קרב״, או "תגובת קרב" (תגובה פוסט-טראומטית).

התסמינים של ״הלם קרב״ דומים מאד לאלו שתוארו לעיל ויכולים אף להופיע בדרגה גבוהה יותר של השפעה על איכות החיים, שכן לרוב מדובר באירועים קשים ביותר של השתתפות במלחמה, נפילה בשבי, פציעות קשות, סכנת חיים וכד'.

הטיפול הרפואי בנפגעי פוסט טראומה

ישנן שיטות טיפול שונות במקרי תסמונת פוסט טראומתית, ואולם אין בשום מקרה הבטחה של הצלחה מלאה. ידוע שככל שהטיפול ניתן בסמוך יותר למועד האירוע הטראומטי, כך הסיכויים להצלחתו גדלים. ככל שהסימפטומים ממשיכים להופיע אצל הנפגע במשך תקופה ארוכה יותר, כך פוחת הסיכוי להחלמה וגובר הסיכוי לפגיעה נפשית צמיתה (מתמדת / כרונית) על כל המשתמע מכך.

הניסיון מראה כי רוב אלו שנפגעו בגופם, כתוצאה מאירוע כלשהו כגון אירוע טרור, פעולת איבה, פעולה צבאית, מלחמה וכד', מפתחים תסמונת פוסט טראומטית בדרגה מסוימת, המעידה על הפגיעה בנפשם. לעיתים פגיעה גופנית מאפילה בחומרתה על פגיעה נפשית. היא גורמת לכך שאם טיפול נפשי לא ניתן בזמן או בצורה המתאימה, נגרמת החמרה במצב. לכן, מומלץ לשים לב למצבו הנפשי של הנפגע ולא לשכוח לטפל גם בו בהתאם לצורך.

זכויות נפגעי פוסט טראומה

הן במסגרת חוק המוסד לביטוח לאומי והן במסגרת חוק הנכים (הרלוונטי לפגיעות במהלך השירות הצבאי), מצב של תסמונת פוסט טראומטית יכול להקנות נכות גבוהה לסובל ממנו. לכן רצוי מאד לדאוג ולעמוד על קבלת הזכויות המגיעות בעקבות קביעת נכות שכזו אשר יכולים להתבטא במתן פיצויים כספיים בסכום גבוה.

ייצוג משפטי של עורך דין מומחה לפוסט טראומה

לכן, לדעתנו, כל מי שחלה במחלה כמו תסמונת בתר חבלתית, תסמונת פוסט טראומה (PTSD), מומלץ לו לפנות אל עורך דין מומחה בתחום דיני נזיקין. ייתכן שמגיע לו פיצוי כספי.

על מקרים רבים של תסמונת פוסט טראומתית ניתן לתבוע פיצויים מן המדינה במסגרת המוסד לביטוח לאומי.

לתשומת לב: המאמר אינו מאמר רפואי.
פנו אל משרדנו, המתמחה בתחום דיני נזיקין, כדי לקבל ייצוג משפטי בתביעה מול ביטוח לאומי ו/או חברת הביטוח של המעביד (במקרים המתאימים).
למידע נוסף אודות נושאים הקשורים לתסמונת פוסט טראומה:

תביעות נפגעי פעולות טרור / איבה מאמר מומלץ לקריאה, לנפגעים אשר שוקלים הגשת תביעה במסגרת ביטוח לאומי לפי החוק לפיצוי נפגעי פעולות איבה. במאמר מספר דוגמאות לתיקים אשר טופלו ו/או מטופלים במשרדנו במסגרת תביעותיהם של נפגעי פעולות איבה (לרבות מקרים של פגיעות פוסט טראומה) והסברים לגבי ההליכים מול ביטוח לאומי.

תאונות עבודה – בעמוד זה תוכלו לקרוא ״על קצה המזלג״ אודות כמה מן מקרים אשר טופלו ו/או מטופלים ע״י משרדנו במסגרת תביעות של נפגעי תאונות עבודה. סובל מפוסט טראומה כתוצאה מתאונת עבודה? כדאי לך לקרוא את הכתוב בעמוד זה לפני הגשת התביעה לביטוח לאומי.

איחוד נכויות שנקבעו בעקבות פגיעות בעבודה – מי שנקבעו לו אחוזי נכות לצמיתות, בעקבות פוסט טראומה או כל פגיעה אחרת כתוצאה מתאונת עבודה, לאחר שכבר נקבעו לו אחוזי נכות לצמיתות בעקבות פגיעות אחרות, כתוצאה מתאונות עבודה קודמות, יכול להגיש תביעה לצירוף נכויות ובכך להעלות את סכום הפיצוי שישולם לו ע״י ביטוח לאומי.

החמרת מצב במסגרת ענף נפגעי עבודה – נפגעי תאונות עבודה הסובלים מפוסט טראומה או כל נכות אחרת, ומצבם החמיר לאחר שועדה רפואית במסגרת ביטוח לאומי קבעה את שיעור אחוזי נכותם, רשאים להגיש תביעה לקביעת שיעור נכותם העדכנית בעקבות ההחמרה במצבם. במאמר זה תוכלו לקרוא על כל הפרטים הרלוונטיים להגשת תביעה מסוג זה.

תאונות דרכים – אחת מן הפגיעות הנפוצות ביותר לאחר תאונות דרכים הינה תסמונת פוסט טראומה. מאמר זה מפרט אודות תביעות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים אשר אובחנו כסובלים מפגיעה נפשית.

תאונות עבודה – רבים מן הנפגעים בתאונות עבודה סבולים מתסמונת פוסט טראומה בדרגה כזו או אחרת. במאמר זה תוכלו לקרוא אודות תביעות פיצויים של נפגעי תאונות עבודה, אשר סובלים ממצב של פוסט טראומה עקב כך.

עו"ד ונוטריון תומר בכר:
עו"ד ונוטריון תומר בכר:

לאחר למעלה מ-22 שנות ניסיון בייצוג נפגעי גוף, וקבלת פיצויים עבור לקוחותיי בסכום כולל של מאות מיליוני שקלים, אני יודע בדיוק איך לנתח כל תיק ותיק על מנת לגרום לו להסתיים בתשלום פיצוי מקסימלי. ניהול תיקי נזיקין, רשלנות רפואית וביטוח לאומי מחייב עבודה ברגישות רבה ויחס אישי לצד מקצועיות וידע משפטי רב. נפגעת? דבר איתי עוד היום ונתחיל לקדם את הזכויות שלך!

קבל ייעוץ ראשוני אישי ללא התחייבות

נפגעת? צור/צרי עימנו קשר עוד היום (מענה טלפוני אנושי 24 שעות ביממה) ונשמח לסייע גם לך לקבל את הפיצוי המקסימאלי מהגורמים הרלוונטיים.

קבל ייעוץ ראשוני אישי ללא התחייבות

נפגעת? צור/צרי עימנו קשר עוד היום (מענה טלפוני אנושי 24 שעות ביממה) ונשמח לסייע גם לך לקבל את הפיצוי המקסימאלי מהגורמים הרלוונטיים.

לקבלת יעוץ אישי
close slider

זקוקים לייעוץ משפטי? השאירו הודעה באמצעות הפניה המקוונת ונציג המשרד יחזור אליכם בהקדם.