חקירה של ביטוח לאומי – כל מה שרצית לדעת
חקירה של ביטוח לאומי אינה דבר של מה בכך! במקרים רבים מדובר בצעד אשר עלול להביא לכך שתביעתו של הנפגע תידחה והוא יישאר ללא כל פיצוי. במאמר זה ננסה להבהיר את המשמעויות של חקירה מטעם ביטוח לאומי והאופן שבו היא משפיעה על תביעתו של הנפגע.
מתי יוצאת חקירה מטעם ביטוח לאומי?
מי שמגיש תביעה לקבלת קצבת נכות מביטוח לאומי, בעקבות תאונת עבודה, נכות כללית, ניידות וכו', אמור לעמוד בפני ועדה רפואית על מנת שתיקבע נכותו. בהתאם לגובה הנכות שתקבע הועדה הרפואית, יקבע גובה הפיצוי אשר ישולם לנפגע וכן שאר זכויותיו על פי החוק.
כאשר ועדה רפואית, חושדת שהנפגע המופיע מולה, אינו דובר אמת לגבי מצבו הרפואי, או מנסה להציג מצב רפואי חמור יותר ממצבו הרפואי האמיתי, יש בסמכותה לבקש ביצוע חקירה סמויה של התובע וזאת לפני שהועדה תכריע לגבי נכותו.
איך חקירה של ביטוח לאומי מתבצעת?
החקירה מתבצעת באופן סמוי וללא ידיעתו של התובע. ברוב המקרים מדובר במעקב של חוקר פרטי, אשר מצלם גם בעזרת מצלמת וידאו וגם בעזרת מצלמת סטילס, את התובע במשך מספר ימים, כמה שעות בכל יום. המטרה של צילום התובע היא להראות שהוא אכן מסוגל לבצע את הפעולות, אשר קודם לכן טען בפני הועדה הרפואית שאינו יכול לבצע בעקבות מצבו הרפואי.
מה קורה עם חומרי החקירה?
בתום החקירה, מועבר החומר המצולם לידיי הועדה הרפואית, אשר מחליטה על סמך אותו חומר, האם אכן התאמתו חשדותיה והאם אכן מדובר בתובע אשר אינו דובר אמת לגבי מצבו הרפואי. במידה ואכן מגיעה הועדה למסקנה זו, מודיע ביטוח לאומי תובע על כך שהתבצעה חקירה סמוי ואף שולח אל התובע עותק של חומר החקירה המצולם על מנת שיוכל להתגונן מול הועדה, במידה ויש באפשרותו לעשות כן, ויסביר את הסתירה בין המצב הרפואי שתיאר בעת שבדקה אותו הועדה ובין סרט הוידיאו והתמונות.
מעטים הם המקרים בהם יוכל התובע לשכנע את הועדה הרפואית שחומר החקירה המצולם משקר ואילו הוא דובר אמת. אי לכך, התוצאה במקרים כאלה תהיה שהועדה הרפואית תקבע שהתובע משקר לגבי מצבו הרפואי ולפיכך תביעתו תידחה.
תיתכן גם מעורבות של המשטרה לאור תוצאות חקירת ביטוח לאומי
במקרים מסויימים, דחיית התביעה לא תהיה השלב האחרון בסיפור. כאשר מדובר במקרה הנראה כמו ניסיון הונאה של ביטוח לאומי, תיתכן פניה של ביטוח לאומי למשטרה על מנת שתחקור את התובע ותקבע האם אכן ניסה לזכות בכפי פיצויים ע״י הונאה. אם אכן חקירת המשטרה תעלה שמדובר בניסיון הונאה, עלול התובע למצוא עצמו אל מול כתב אישום פלילי בעניין.
מיותר לציין כי כל ניסיון להונות את המוסד לביטוח לאומי ראוי לגינוי חריף. מדובר במעשה פלילי לכל דבר אשר ניתן להשוות לגניבה מהקופה הציבורית. אי לכך, רצוי מאד שנפגעים אשר מחליטים לתבוע זכויות במסגרת ביטוח לאומי, יידעו היטב את שעליהם לעשות כמו גם את שעליהם לא לעשות, על מנת שתביעתם תצליח.
מה עושים אם מקבלים זימון לחקירה?
אם קיבלת זימון לחקירה של ביטוח לאומי, יהיה עליך להופיע לחקירה במועד שנקבע בזימון. מי שאינו מגיע לחקירה, מסתכן בכך שתביעתו תידחה ולכן חשוב להגיע לחקירה מוכנים, לאחר שהתייעצתם עם עו"ד מומחה בתחום התביעות במסגרת ביטוח לאומי, אשר ינחה אתכם לקראת החקירה.
את החקירה מנהל חוקר מטעם המוסד לביטוח לאומי והיא מתקיימת בדרך כלל בסניף הביטוח הלאומי אשר מטפל בתביעה שלך. אין אפשרות להגיע לחקירה מיוצג ע"י עורך דין או על ידי כל אדם אחר. הנחקר נמצא לבדו בחדר החקירה ולמעשה עונה על שאלות שמופנות אליו ע"י החוקר.
אמנם לא ניתן לדעת מראש אילו שאלות ישאל החוקר את הנחקר, אך עו"ד עם ניסיון בתחום, בהחלט יוכל להבין מתוך המסמכים המצויים בתיק, היכן עלולות לעלות בעיות כאלה ואחרות שהנחקר ייתכן וישאל עליהן וכך, יוכל עורך הדין להכין את הנחקר לחקירה בצורה מקסימלית, כך שידע מה ואיך לענות לחוקר.
לפיכך, ההמלצה הכי טובה שיש לנו למי שהוזמן לחקירה של ביטוח לאומי, היא לא לבזבז זמן ולשכור את שירותיו של עורך דין מומחה לתחום. זה יכול להיות ההבדל בין מיצוי הזכויות של הנחקר וקבלת מלוא הכסף המגיע לו מהביטוח הלאומי ובין דחיית תביעתו.
אם נפגעת או חלית, והנך חושב להגיש תביעה לפיצוי במסגרת ביטוח לאומי, צור קשר עם משרד עורכי דין בכר, על מנת לקבל ייצוג משפטי מתאים.
קבל ייעוץ משפטי ראשוני עכשיו!